Od 2011. moguće nove cijene auto-osiguranja

Bez autora
Oct 24 2010

Pripremaju se novi uslovi i tarife, jer su ove koje se trenutno primjenjuju naslijeđene iz ranijeg perioda, te su "sazrele za promjenu". Agencija je ranije formirala radnu grupu koju čine predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva finansija Republike Srpske i društava za osiguranje. Oni su završili svoj posao, a materijali su poslati društvima za osiguranje na razmatranje. Trenutno se ne može reći da li će u okviru toga doći do promjena cijena, iako se razmatrala i ta opcija. Bilo je više varijanti, a odluku o tome donosi Upravni odbor Agencije za osiguranje. Osnovna cijena auto-osiguranja će se utvrditi na sastanku predstavnika Agencije i Udruženja društava za osiguranje iz Srpske i FBiH. Osnovna cijena auto-osiguranja trenutno iznosi 396 maraka i na osnovu nje se izračunavaju sve ostale cijene u okviru premijskog sistema.

Od 2011. moguće nove cijene auto-osiguranjaAgencija za osiguranje Republike Srpske početkom iduće godine trebalo bi da donese nove uslove i tarife za auto-osiguranje, a razmatrana je i mogućnost promjene cijena osiguranja.

Direktor Agencije za osiguranje RS Božana Šljivar kaže da se pripremaju novi uslovi i tarife, jer su ove koje se trenutno primjenjuju naslijeđene iz ranijeg perioda, te su "sazrele za promjenu".

- Agencija je ranije formirala radnu grupu koju čine predstavnici Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva finansija Republike Srpske i društava za osiguranje. Oni su završili svoj posao, a materijali su poslati društvima za osiguranje na razmatranje. Trenutno ne možemo reći da li će u okviru toga doći do promjena cijena, iako se razmatrala i ta opcija. Bilo je više varijanti, a odluku o tome donosi Upravni odbor Agencije za osiguranje - kazala je Šljivareva.

Viši stručni saradnik u Agenciji za osiguranje Republike Srpske Dragan Majstorović kaže da će se osnovna cijena auto-osiguranja utvrditi na sastanku predstavnika Agencije i Udruženja društava za osiguranje iz Srpske i FBiH.

Osnovna cijena auto-osiguranja trenutno iznosi 396 maraka i na osnovu nje se izračunavaju sve ostale cijene u okviru premijskog sistema.

- Novi premijski sistem se završava, kao i novi uslovi, a cijena koja će u ovom sistemu biti osnov za računanje svih ostalih cijena biće utvrđena na osnovu tehničkog rezultata rada društva za osiguranje od auto-odgovornosti. Ako ovaj rezultat bude negativan, najvjerovatnije će se preispitati stanje osnovne cijene, a samim tim i vjerovatno povećati cijena osiguranja. Agencija će kod donošenja odluke o promjeni cijena zajedno sa drugim subjektima razmatrati i druge elemente koji utiču na promjenu cijene - kazao je Majstorović.

Cijena osiguranja vozila u Srbiji iznosi u prosjeku 90 evra, u Makedoniji 120 evra, u Crnoj Gori 140, a u Hrvatskoj 180 evra, prenose agencije.

Isplata

Kada je u pitanju čekanje na isplatu štete, Dragan Majstorović kaže da Agencija konstantno obavlja kontrolu svih društava za osiguranje i isplatu odštetnih zahtjeva.

- Tamo gdje utvrdimo da se rokovi ne poštuju, putem Ombudsmana za osiguranje i nadležnih službi Agencije pokreću se prekršajne prijave protiv društava i odgovornih lica - kazao je Majstorović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik